Koken met Aaldert

Deel 3: Snert

Ingrediënten

Kookgerei

Bereiding

1. Breng ongeveer 2 liter water aan de kook (bij een 3 liter pan). Zorg in ieder geval dat de pan niet meer dan 2/3e gevuld is, anders gaat het overkoken later. Als het water (bijna) aan de kook is, strooi dan de 300 gram spliterwten in de pan. Deze hoeven niet eerst voorgeweekt te zijn, en van wassen krijgt u ook maar minder weerstand.

2. Laat dit geheel 45 minuten op laag vuur pruttelen, met regelmatig roeren. In het begin gaat het wat schuimen, dat kunt u er eventueel afscheppen. Zorg dat het niet afgesloten is (deksel eventueel tegen de lepel zetten), want anders gaat het mad overkoken.

3. Na 45 minuten begint het al enigzins een groene brij te worden. Zo niet, langer wachten. Voeg de groenten toe. Roer. Snij de aardappelen tot fijne pulp (vooral als ze niet kruimig of voorgekookt zijn). Schillen hou ik niet van dus ik doe het met budget aardappelschijfjes. Deze gaan ook in de pan. Voeg 2 goudbouillon (runderbouillon) blokjes en 4 maggiblokjes toe. Voor vegetariërs: u kunt ook groentebouillon gebruiken. Zit dit alles erin, dan mag het onder regelmatig roeren weer 20-25 minuten pruttelen op laag vuur.

4. Als het goed is zijn nu de aardappelen grotendeels gedesintegreerd. Eventueel met de lepel tegen de rand van de pan prakken. Zo niet, langer wachten.

5. Laat nu voorzichtig (zodat het niet spat op uw kleren) de hele rookworst in de pan zakken. Als het goed gegaan is heeft u nog enige ruimte over daarvoor. Mocht u zonder deksel hebben gekookt en begint het nu wel erg taai te worden, dan is nu wellicht een goed moment om nog wat water toe te voegen. De worst mag 10-15 minuten meezwemmen. Vegetariërs kunnen aan de vegetarische rookworst, of geheel zonder.

6. Vist u de rookworst eruit, en snij deze in plakjes. Strooi deze hierna terug in de pan. Pas op: heet.

7. Nog even doorroeren en klaar. Serveren met stokbrood, en een herfstbokje. Omdat het kan. Smakelijk en proost.

Bonus: Doe-het-zelf erwtensoepgroente

Alhoewel het natuurlijk altijd tijd is voor snert, kan het voorkomen dat uw lokale kruidenier er een andere mening op na houdt. Wanneer de kant-en-klare erwtensoepgroente niet in de winkel ligt, of u wilt u gewoon graag uitsloven, dan kan dat als volgt:

Ingrediënten

Let op: de groenten op de afbeelding zijn voldoende voor een liter of 6 aan erwtensoep. Dat past niet in de pan van het recept hierboven. U kunt overigens wel prima de helft invriezen. Of gewoon meer snert maken!

Wassen en snijden

De winterpeen laat zich schrappen met een dunschiller of schilmesje. De knolselderij niet, daar is wat meer geweld bij nodig. Een schilmesje of keukenmes werkt prima, maar past u op: het is nogal een taai ding, en u wilt niet graag een keukenmes uit uw oog hoeven peuteren. Snijdt u de winterpeen en de knolselderij eerst in plakken, vervolgens in reepjes en als laatste in blokjes.

Snijdt u het donkerst groene uiteinde van de prei, en verwijdert u eventueel de buitenste bladeren als deze te verpieterd zijn. Snij daarna overdwars de prei in (mespunt erin, en naar het donkere gedeelte toe); en doe dit na de prei een kwartslag om te rollen nogmaals. Een al te kwalitatief hoogstaand sm-attribuut maakt het niet, maar dit maakt wel erg makkelijk schoon onder de kraan. Vervolgens in stukjes snijden, tot aan het witte gedeelte.

Welja. De ui. Snif. Kop en staart eraf en het buitenste vel (langs de rand insnijden). Vervolgens in 2 helften snijden, dan in plakken (halve ringen) snijden en dan in snippers.

De selderij werkt 't best als u het in een bosje bij elkaar houdt en met de punt van uw mes er doorheen glijdt. U kunt ook 'prakken', maar dan plakt het allemaal aan uw snijplank en bent u een eeuwigheid bezig. Maar 't kan.

En nuja, voor de vorm kunt u het allemaal door elkaar schudden, mocht u een foto op instagram willen zetten.